Shopping

AdWords Shopping biedt webwinkeliers de mogelijkheid om fysieke producten aan te bieden in de zoekresultaten, Google shopping en op partnerwebsites van de zoekgigant. De basis hiervan is Merchant Center van Google. Pak de handleiding er dus gelijk bij wanneer je voor het eerst aan de slag gaat met deze strategie.

Hoe werkt Google shopping?

Via Merchant Center upload je de productgegevens, zoals een beschrijving, prijs en productvariaties. Op basis van deze informatie, bepaalt Google bij welke zoekopdracht jouw shopping advertentie weergeven wordt. Zo krijgt de bezoeker te allen tijde relevante informatie te zien. De shopping advertenties herken je aan een foto, advertentietekst, productdetails, prijs en een bestelbutton.

Er bestaat in Google Shopping oude en nieuwe versie. In dit artikel komt alleen de nieuwste variant aan bod.

Waar worden mijn shopping advertenties weergeven?

De advertenties van Google Shopping vind je via drie verschillende kanalen:

 1. Google Shopping resultaten
 2. Google zoeknetwerk
 3. Google webpartners zoals Nu.nl en Telegraaf.nl

Google geeft de volgende uitleg over de vormgeving:

“Advertenties met productvermeldingen worden bij zoekresultaten op Google.nl weergegeven in het commerciële blok en in de rechterbalk met andere advertenties. Advertenties met productvermeldingen zijn gelabeld met de tekst ‘gesponsord’.

Zoekresultaten op Google Shopping worden samengesteld op basis van advertenties met productvermeldingen. Klanten kunnen producten vergelijken en rechtstreeks een aankoop doen op uw website of lokale winkel.“

e-commerce

Twee soorten shopping advertenties

Je kunt producten op twee manieren promoten:

 1. Shopping-productadvertenties: op basis van de productdetails die je in Merchant Center hebt ingevoerd, wordt automatisch een advertentie aangemaakt. Deze bestaat uit een afbeelding, een titel, prijs, bedrijfsnaam en een bestelbutton. Deze advertentie verschijnt alleen op de genoemde kanalen wanneer de zoekopdracht overeenkomt met de zoekwoorden waar jij op gevonden wilt worden.
 2. Shopping-showcase advertenties*: deze advertenties worden getoond op het moment dat iemand een relevante en algemene zoekterm invoert. De advertenties maak je zelf aan in AdWords.

*de shopping-showcase advertenties zijn op het moment van schrijven nog niet beschikbaar in Nederland.

De voordelen van een Google Shopping-campagne

Het grootste voordeel van Google Shopping is dat een product aan de hand van een pakkende afbeelding wordt weergeven. Degene die de zoekopdracht uitvoert kan direct inschatten of hij geïnteresseerd is of niet. Dit verhoogt de kans op conversie en verlaagt de minimale klikprijs.

De voordelen op een rijtje:

 • Hogere conversieratio: wanneer iemand zoekt naar een specifiek model op het gebied van espressomachines, bijvoorbeeld ‘Nespresso lungo kopen’, weet je dat degene op het punt staat om het product te kopen. Verschijnt jouw advertentie tussen de zoekresultaten? Dan is de kans op conversie in dit geval groot. De bezoekers is immers gericht op zoek naar jouw product.
 • De klikfrequenties (CTR) is hoger: omdat het product direct zichtbaar is met een afbeelding. Iets wat bij tekstadvertenties in het zoeknetwerk van Google AdWords niet het geval is.
 • Via jouw Merchant Center-account houd je eenvoudig je voorraad bij. Producten die je op dat moment niet kunt leveren worden zodoende niet getoond.
 • Per zoekwoord verschijnen meerdere advertenties in beeld. Dit zorgt voor een bredere aanwezigheid.

Google zoeken

Het prijskaartje

Google onderscheidt twee soorten advertenties, de kosten zijn allebei gebaseerd op een andere aanpak:

 1. Bij Shopping-productadvertenties betaal je per klik (CPC). Je stelt een maximum bod per klik in zoals je dat bij AdWords gewend bent. Het aantal vertoningen hangt af van het CPC-bod en de kwaliteit van de advertentie.
 2. Bij Shopping-showcase advertenties dat nog niet beschikbaar in Nederland worden er kosten in rekening gebracht per engagement. Lees hier meer informatie.

Start jouw campagne in drie stappen

Ben je overtuigd en wil je aan de slag met adverteren via Google shopping? Een Google Shopping-campagne starten is vrij uitgebreid. Hieronder proberen we het proces in drie stappen te vereenvoudigen:

 1. Maak een Google AdWords account en een Merchant Center-account aan.
 2. Producten uploaden via Merchant Center hier maak je verschillende producten aan. Elk product bevat een afbeelding, omschrijving en prijs.
 3. Maak één of meerdere campagnes aan in AdWords. Maak een campagne aan via AdWords en koppel deze in je Merchant Center Account aan je producten.
 4. Koppel de producten in Merchant Center aan je campagne: een campagne bestaat uit het invoeren van een campagnenaam, het land van verkoop, het maximumbod per klik en een dagbudget. Lees hier meer informatie.

Een Google Shopping-campagne biedt veel voordelen. Hulp nodig? Schakel onze AdWords-specialisten in. Vraag vandaag nog een vrijblijvend advies aan!